top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תתמי כץ זרה

ניהול ומנהיגות במצבי משבר

עשרה ימים לפני הפלישה הרוסית העבירה WIX, את עובדיה מאוקראינה לטורקיה ופולין. צעד זה, שהציל והטיב עם חייהם של עובדי החברה שהיו בסיכון, אפשר לעובדים להגיע למקום בטוח, להמשיך לפעול ולעבוד, ואפשר לחברה להמשיך פעילות רציפה ככל שניתן בעת מלחמה.



מצבי משבר נוחתים על ארגון כרעם ביום בהיר.


💥 מצב מלחמה פתאומית

💥 שינוי מידי של רגולציה שמרסק את הביזנס

💥 חקירה פלילית נגד אחד הבכירים

💥 לקוח משמעותי שעוזב

💥 מוות פתאומי של המנכ"ל


ברגע אחד כל התוכניות עליהן עמלו חודשים כבר לא רלוונטיות, הפגישות הדחופות שנקבעו לאותו יום כבר לא חשובות, ואפילו חלק מהעובדים שהיו עד לפני רגע משמעותיים נראים מיותרים בתוך המציאות החדשה שנוצרה.

מנהלים מתמודדים עם מצבי משבר באופן שונה. בעוד שחלק יטענו שמדובר ב"פורס מז'ור" ולא הייתה אפשרות אמתית לצפות ולהתכונן לאירועים שהגיעו, אחרים דווקא יערכו מראש.


נכון, שיש מצבים שקשה לצפות ובדרך כלל, לא ידוע מתי תגיע הטלטלה אולם, כדאי לזכור כי מצב משברי הוא חלק מהחיים. במוקדם או במאוחר חברה תצטרך להתמודד עם איזה שהוא משבר, קטן או גדול, הרסני או מינורי, צפוי או פתאומי.


גם בחיינו האישיים אנחנו חווים משברים. לא כל המשפחות ישרדו משבר והעניין תלוי פעמים רבות, בחוסן המשפחתי. מה היו מערכות היחסים לפני המשבר? האם הייתה אווירה של אמון ושגרה של תמיכה? האם הייתה שקיפות ותקשורת טובה? האם הייתה היערכות ויש חסכונות? האם המשפחה המורחבת בקשר וניתן להישען עליה?


שאלות אלה אפשר לשאול בהקבלה גם בעסקים. מנהלים יכולים להתכונן למצבי משבר גם אם הם לא יודעים בדיוק את סוג המשבר והעיתוי שלו.

ההיערכות למשבר מתחילה הרבה לפני המשבר והתרבות הארגונית של הארגון היא מפתח קריטי לשרידות שלו. חברה אשר התרבות הארגונית שלה "בריאה", גמישה וזריזה, שיש בה יחסי אמון ותמיכה, שקיימת בה שקיפות והעובדים בה רתומים ומחוברים לביזנס, תשרוד משבר בצורה טובה יותר.


התגובה המהירה של WIX שתוארה בפתיח, היא תוצאה של תרבות ארגונית זריזה וגמישה, בה נלקחו החלטות מהירות, שהתבססו גם על יחסי אמון ומחוברות בין העובדים לארגון ולהיפך.



7 פעולות שיש לבצע באופן מידי


בנוסף לתרבות ארגונית שאותה יש לטפח הרבה לפני המשבר, ישנם מהלכים שצריך לבצע באופן מיידי.

⬅ הכרה במצב משברי. ככל שהמנכ"ל יזדרז להכיל את המשבר ולהודות בפני עצמו ואחר כך ובפני ההנהלה והעובדים שמדובר במצב חריג ומשברי, כך הדרך לפתרון ובחירת אפשרות תגובה תהיה מהירה יותר.


⬅ הכלה ופעולה מהירה. על המנכ"ל להבין את טיבו ועומקו של המשבר, להכיל את המציאות החדשה ולקבל החלטות במהירות תוך גיבוש תכנית פעולה מידית.


⬅ שקיפות ושיתוף. ארגון שהיה רגיל להתנהל בצורה שקופה ומשתפת יצליח באותה דרך לרתום את מנהליו ועובדיו לתת כתף במצב משברי. למרות שחלקנו יעדיפו להתכנס בתוך עצמם ולגבש לבד פתרונות, כדאי לכנס בדחיפות פונקציות בכירות, בארגון להציג להם את המצב החדש.

יש לקיים שיח מהיר של בעלי תפקידים רלוונטיים, אודות המצב, לבחון יחד דרכי פעולה אפשרויות ולקבל החלטה זריזה על תכנית הפעולה לעתיד הקרוב.


⬅ כינוס עובדים. על מנת לרתום את העובדים, למנוע חרושת שמועות ולצמצם את אי הודאות רצוי לכנס את העובדים בסמוך לתחילתו של המשבר גם אם המציאות עדיין מעורפלת. יש לשקף להם תמונת מצב עכשווית, ולוודא שסדרי העדיפויות ודרכי הפעולה שהוחלט עליהם לשעות או לימים הקרובים ברורים לכולם.


⬅ מענה ללקוחות. חשוב לא להיעלם ללקוחות ואף ליזום את התקשרות עימם. חשוב להסביר באופן אמיתי את המצב בפועל ולהבטיח לעדכן ככל שיתבהרו הדברים. פנייה יזומה ושקופה זוכה בדרך כלל להערכה ומורידה את מפלס הלהבות ואת "הרעש" שיכולים ליצור לקוחות מודאגים וכועסים. כדאי מאוד לעדכן גם ספקים ושותפים אסטרטגיים במציאות המתהווה.


⬅ צמצום נזקים/הפסדים – במסגרת סדר העדיפויות החדש, חשוב לצמצם נזקים ולהפסיק פעולות הצורכות משאבים גבוהים פיננסים ואנושיים כמו גם כאלה שיתכן שלא יהיו רלוונטיות במציאות החדשה.


⬅ הערכות מצב תכופות. בכל מספר שעות או ימים בהתאם להתפתחויות יש לבצע הערכת מצב ובחינה מחדש של אפקטיביות דרכי הפעולה לאור המציאות המשתנה. כדאי לעדכן את המנהלים והעובדים בשינויים הנדרשים ובהתפתחויות שקורות בשטח.


כאמור, מצב משברי הוא חלק מהחיים וככזה הוא גם חלק מחייו של ארגון. בשעה זו נמדד חוסנו של הארגון ונבחנת המנהיגות של העומד בראשו. מי אמר זלנסקי??









Comments


bottom of page